Travel & Happiness

BRASIL PROJECTES SOCIALS DEL 1 AL 14 D'AGOST 2017

Viatge d'Immersió en projectes socials i ambientals de Bahia (Brasil) del 1 al 14 d'Agost 2017
  

El turisme s'ha convertit en una important font econòmica al Brasil. Sent cert que ha portat desenvolupament a algunes localitats, també ho és que un important sector de la població brasilera viu al marge d'aquesta activitat i els seus beneficis. Així doncs, aquest viatge ens portarà a conèixer i vivenciar diferents iniciatives que pretenen construir ponts entre els beneficis econòmics que porta el turisme i la transformació sociocultural i ambiental dels territoris que l'acullen. Volem així, promoure un turisme que més enllà de la responsabilitat social i ambiental amb les destinacions visitats i la seva gent, desperti consciències a noves maneres de ser, fer i conviure, més respectuoses amb les persones i la natura.

Sin-título2

 

PREU: 3,350 € (Contacta per a fer la teva reserva)

Inclou:

· Vols:

  o Vols Barcelona-Salvador, Ilheus-Salvador i Salvador-Barcelona. Taxes aèries. 

• 12 nits d'allotjament estàndard amb esmorzar:
o Salvador: 4N Bahiacafé Hotel (http://bahiacafehotelsalvador.com) o similar
o Lençóis Chapada Diamantina: 2N Alcino Estalagem & Atelier (www.alcinoestalagem.com) o similar
o Vale do Pati: 2N Casa de nadius
o Serra Grande: 4N Fazenda Juerana Miraculosa (www.fazendajuerana.com.br) o similar
 
• Dinar, berenar i sopars:
o Dia 1 - Sopar benvinguda Restaurant Uauá
o Dia 2 - Dinar a Restaurant Odoyá
o Dia 4 - Dinar a Churrascaria Sal i Brasa
o Dies 6, 7 i 8 - Berenar al trekking
o Dies 6 i 7 - Sopar al trekking a casa de nadius
o Dia 9 - Dinar de benvinguda
o Dia 10 - Dinar i sopar
o Dia 11 - Dinar
o Dia 12 - Dinar de comiat
 
• Trasllats i activitats amb guia en espanyol (excepte quan indicat d'una altra manera a continuació):
o Tour Vida Baiana
o Taller de Percussió
o Reserva Sapiranga
o Visita Projecte Social Art Conscient
o Visita Projecte Social Bagunçaço
o Hotel Salvador a Estació de bus a Salvador
o Estació de bus de Salvador a Estació de bus de Lençóis només conductor
o Estació de bus a Lençóis a Pousada a Lençóis
o 3 dies Trekking Vale do Pati
o Lençóis a Serra Grande només conductor
o Serra Grande a Taboquinhas només conductor
o Mecenes dóna Vida
o Escola Dende da Serra
o By night Serra Grande
 
• Acompanyament d'Eva Arbat des del dia 1 fins al dia 12 de viatge.
• Suport 24h d'emergència per Telèfon i Whatsapp en espanyol i anglès.
 
No inclou:
• Excursions opcionals
• Els àpats no especificades en l'apartat "Inclou"
• Les begudes, propines i extres personals
• Qualsevol concepte no esmentat com inclòs
 

 PROGRAMA DE VIATGE:

DIA 1 - (01/08/17) BARCELONA - SALVADOR DE BAHIA
 
"Salvador ens acull"
 
Salvador de Bahia és la capital de l'estat brasiler que ens acollirà durant tot el nostre viatge. Declarada patrimoni cultural de la humanitat i coneguda com "Terra de tots us Sants", Salvador és el bressol de la cultura afrobrasilera, resultat del mestissatge cultural de la colonització i evangelització europea, les tradicions i creences africanes que van portar els esclaus i alguna tradició que quedar dels pocs indígenes que van sobreviure. De l'aeroport anirem directe a l'hotel, situat al centre històric de la ciutat, on tindrem una presentació de l'autora. Més tard sortirem per un sopar de benvinguda al Restaurant Uauá on provarem la cuina tradicional "nordestina".
 
 
DIA 2 - (02/08/17) SALVADOR DE BAHIA 
 
"Bressol d'història i cultura"
 
El principal objectiu del segon dia de viatge és conèixer els orígens de Badia per així entendre millor les dinàmiques socials i culturals d'aquest territori i la seva gent. Al matí, un recorregut pel centre històric amb un guia especialitzat, ens permetrà conèixer els orígens de Salvador. Visitarem el Pelourinho, el major conjunt d'edificis colonials d'Amèrica Llatina i Patrimoni Mundial de la UNESCO. Dinarem al Restaurant Odoyá.
 
Sin-título13    4    5
 
A la tarda, participarem en un taller instructiu, interactiu, interessant i divertit de percussió amb el mestre Giba, percussionista i compositor nascut a Badia.
 
DIA 3 - (03/08/17) SALVADOR DE BAHIA 
 
Avui anem a començar el tour amb un trajecte de 20 minuts en cotxe al llarg de la Línia Verda cap a l'entrada de la reserva Sapiranga, un santuari pels més importants trams de Mata Atlàntica de la costa nord de Bahia. Arbres centenaris com xicrandes, Ingá-acus i sucupiras coexisteixen amb óssos mandrosos, pecaríés i lloros. A l'arribada ens rep un dels amfitrions de la reserva que ens donarà a conèixer el projecte descrivint la fauna i flora locals, mentre ens aventurem a través d'una de les diverses caminades al bosc. En el camí ens encantaremos amb la mida dels arbres i les seves lianes gegants, les bromelias i palmes de falgueres que creixen a tot arreu, així com les innombrables peculiaritats d'aquest ecosistema únic que el nostre guia ecologista ens ajudarà a descobrir. El nostre recorregut acaba al centre de visitants per a un refresc o fins i tot adquirir alguns records de la botiga de regals local. A continuació, procedim a la localitat de Praia do Forte per l'hora de dinar. Després de dinar tindrem temps lliure per prendre un bany, descansar i tornar a Salvador.
 
DIA 4 - (04/08/17) SALVADOR DE BAHIA 
 
"Construint ponts"
 
Salvador és la major ciutat del Nord-est del Brasil i tot i ser una de les capitals més riques d'aquesta regió i situar-se entre les primeres del Brasil alguns indicadors relativitzen aquesta riquesa. Així doncs, el que coneixem del Centre de la Ciutat és només una petita representació de l'autèntica Salvador, aquella en què viuen la major port dels / les Soteropolitanos / es. De manera que proposem conèixer aquesta altra Salvador, de la mà de líders comunitaris que treballen per oferir nous referents i noves possibilitats a nens / es i joves de barris pobres, utilitzant com a eines la cultura, l'art i l'esport. Destinarem el dia a conèixer dos projectes, un al matí i un altre a la tarda després de dinar a la Churrascaria:
 
a) Art Conscient, que a través de la boxa, el circ, la percussió, el grafit i la dansa fomenten el valor de la vida entre nens / es i joves del barri de Saramandaia, motivant-los a estudiar ia professionalitzar-se per tenir l'opció d'una vida millor per a ells mateixos i les seves famílies. Aquest barri va sorgir a partir de la construcció de la nova estació d'autobusos de Salvador, el 1976; un cop acabada l'obra els treballadors, aturats, es van instal·lar en àrees desocupades a prop de l'estació. L'ocupació va anar creixent, i actualment al barri viuen 80.000 persones en una comunitat empobrida, les construccions contrasten amb els edificis luxosos que la volten.
6
b) Bagunçaço, un projecte que es desenvolupa a la regió de Alagados, coneguda per les seves cases tipus palafits construïdes sobre el mar i ocupades per famílies de baixa renda, amb alimentació, higiene i salut en situació precària. El projecte neix a finals de 1991 quan Joselito Crispim, un jove educador de la comunitat, s'uneix a una banda de nens que per divertir feien percussió amb llaunes, a causa de la manca d'opcions d'oci, convertint aquella diversió molesta per a molts veïns, en un projecte social. El Grup Cultural Bagunçaço, actualment atén 235 nens / es i joves que participen en activitats de dansa, música, reciclatge i preservació del medi ambient, literatura i cursos professionals.
 
 DIA 5 - (05/08/17) SALVADOR - CHAPADA DIAMANTINA 
 
"Cap al sertão baiano"
 
El quart dia de viatge haurem de matinar, ja que agafarem l'autobús que surt a les 07:00 de Salvador, en direcció a Lençóis, Chapada Diamantina. Després de 6 hores de viatge arribarem al nostre destí i deixarem el nostre equipatge a l'hotel. Tindrem temps lliure per dinar i després farem un petit tour per aquesta localitat, que va ser construïda en l'apogeu del "garimpo" (extracció de diamants), una època de gran riquesa en què la ciutat era coneguda com la Capital del Diamant.
7 
Declarada Patrimoni Històric Nacional des de 1974, Lençóis conserva l'arquitectura colonial de finals del segle XIX i viu del turisme que atreu el Parc Nacional Chapada Diamantina.
 
Visitarem la seu del projecte Grão de Llum i GRIO, una iniciativa que treballa amb 500 nens / es i joves de comunitats rurals i perifèriques de Lençóis, promovent l'educació, la cultura i el desenvolupament sostenible a través d'un important treball d'enfortiment del seu identitat i reconeixement dels seus orígens. 
 
DIA 6 - (06/08/17) LENÇÓIS - VALE DO PATI
 
"De trobada amb la naturalesa"
 
El Parc Nacional Chapada Diamantina és un dels majors parcs del Brasil, després de la regió amazònica, amb una extensió de 152.000 hectàrees que envolten els municipis de Andaraí, Ibicoara, Itaetê, Lençois, Mucugê i Palmeiras. La Chapada Diamantina és un autèntic mosaic ecològic format per camps rupestres, tancats (sabana tropical brasilera), caatingas (del Tupi-Guarani: bosc blanc - zona arbustiva seca i bosc espinós que es troba al voltant del Parc; bioma que només existeix al Brasil) , boscos de ribera, bosc atlàntic i les 'fronteres' entre cada un d'aquests ambients.
8    9
"Caminar"
 
Avui ens calçarem les botes i començarem una petita aventura que ens portarà a descobrir intrèpides cascades, exòtica vegetació i espectaculars paisatges. Després de passar uns dies a la ciutat, la proposta és ara desintoxicar-se de sorolls, contaminació i multituds. Durant tres dies viurem la simplicitat de la vida al camp, lluny de l'asfalt, sense cobertura ni wifi i electricitat mínima - que prové de l'energia solar gràcies a una que una altra placa - un lloc ideal per connectar amb la natura i amb nosaltres mateixos .
 
Després de l'esmorzar anirem amb cotxe fins Guiné, i després d'una visita al poble iniciarem el trekking pel Vale do Pati, amagat al mig del Parc entre els municipis de Andaraí i Mucugê. Passarem pel Cachoeirão, una de les més boniques vistes de Chapada Diamantina. Després d'haver caminat uns 18Km ens esperaran un merescut sopar i un desitjat descans a casa de nadius, on ens allotjarem.
 
DIA 7 - (07/08/17) VALE DO PATI 
 
"Sentir"
 
Durant aquesta segona jornada de trekking anirem caminant cap a Lajeado, Bananeiras i la Cachoeira 2 Funis on podrem refrescar-nos prenent un bany i "rentar l'ànima", com diuen a Brasil. Aquest és un dia més tranquil i després de caminar uns 8Km tornarem a la casa dels nadius, on podrem compartir la seva quotidianitat.
Enmig de les muntanyes, la possibilitat d'allotjar i menjar a casa de nadius ens permet viure i compartir la simplicitat de la vida d'aquestes persones. És moment de deixar-nos portar pels sentiments, les converses i les reflexions, sota la llum de les espelmes i de la estrelles.
10    11  
 
DIA 8 - (08/08/17) VALE DO PATI - LENÇÓIS 
 
"Contemplar"
 
Després d'esmorzar començarem a caminar de tornada a Guiné des d'on seguirem amb carro fins al Morro do Pai Inácio per contemplar la posta de sol. Després tornarem a Lençóis, on podrem prendre un bany i descansar.
 
 
DIA 9 - (09/08/17) LENÇÓIS - SERRA GRANDE 
 
"Cacau, jangadas i bones ones".
 
Sortirem de Lençóis amb destinació a Serra Grande.
 
Serra Grande és un petit poble de pescadors que pertany al municipi cacahuero de Uruçuca, situat dins de l'Àrea de Protecció Ambiental Costa d'Itacaré / Serra Grande, al litoral de Bahia. En aquest lloc podrem gaudir d'extenses platges gairebé desertes, de la Mata Atlàntica i d'algunes cascades. Coneixerem arts tradicionals com la pesca en "jangada" i la "quebra de cacau", a més de conèixer altres mostres d'expressió cultural, com la capoeira, dansa afro, i el Circ da Lua.
12
Després d'un llarg viatge, arribarem a la pousada on ens esperarà un deliciós menjar i un merescut descans. A la nit, amb l'energia recuperada, temps lliure per sopar. 
 
DIA 10 - (10/08/17) SERRA GRANDE 
 
"Tenir cura de la vida"
 
Ens aixecarem i esmorzarem d'hora per dirigir-nos a la zona rural del municipi d'Itacaré. Acompanyats per integrants de l'associació Movimento Mecenas da Vida, visitarem un peculiar poble, Taboquinhas, situat al marge del Riu de Contas (que neix a la Chapada Diamantina). Aquesta institució, a través del projecte Turisme CO2 neutre, està construint ponts entre el sector turístic, famílies d'agricultors tradicionals i la conservació ambiental.
13
Amb ells passarem el dia, provarem deliciosos menjars "dóna roça", compartirem la seva feina, coneixerem com s'han transformat les seves vides a partir del treball de Mecenes dóna Vida; "Quebraremos cacau" i coneixerem la importància de la mandioca en la culinària bahiana. Serà un dia intens, ple de descobriments, emocions i caminadsa.
  
DIA 11 - (11/08/17) SERRA GRANDE 
 
"Aprendre a ser"
 
Després de l'esmorzar visitarem a un dels veïns especials de Serra Grande, l'Escola Rural Dende da Serra. Aquesta escola ofereix als / les nens / es de la regió una educació basada en la pedagogia Waldorf, desenvolupada pel filòsof austríac Rudolf Steiner (1861-1925). Després d'aquesta visita, tarda lliure per conèixer la regió. Trasllat anada i tornada per al sopar.
14 
 
 DIA 12 - (12/08/17) SERRA GRANDE
 
Al matí, després d'esmorzar podrem escollir entre diferents activitats a Serra Grande. Al migdia ens trobarem de nou a l'hostal per assaborir un deliciós menjar de comiat, ja que a la tarda compartirem un moment especial per a la comunitat de Serra Grande, una activitat que s'organitza un cop al mes, i que reuneix veïns i veïnes en la plaça, el Sarau Serra Viva. És un espai de demostració de talents culinaris, artesanals, dansa, música, i altres. Si algú del grup s'anima, també podrà participar.
 
Finalitzar el viatge amb aquesta activitat d'integració amb la comunitat, és una manera molt especial de deixar alguna cosa i portar-nos alguna cosa que va molt més enllà de qualsevol record que puguem comprar. Trasllat anada i tornada a la plaça de Serra Grande i sopar.
 
DIA 13 - (13/08/17) SERRA GRANDE
 
"Até mais!"
 
Després de l'esmorzar, transfer a l'aeroport de Ilhéus. Comiat i fi de les activitats.
 
DIA 14. (14/08/17) BARCELONA
 
Viatge Organitzat, guiat i acompanyat per: Eva Arbat 
 
Biografia d'Eva Arbat:
 
Nascuda a Catalunya fa 40 primaveres, es va formar en ciències ambientals i ha dedicat gairebé tota la seva vida a treballar en el món de l'educació, el voluntariat i el desenvolupament local sostenible. El 1996 va realitzar el seu primer viatge a Amèrica Llatina, treballant com a voluntària en un projecte d'educació ambiental a Nicaragua i participant com a observadora internacional en les eleccions d'aquell any. Aquell va ser l'inici de molts viatges d'anada i tornada, col·laborant en projectes socioambientals, en col·laboració amb ONG i universitats en diferents països d'Amèrica Llatina: Nicaragua, Cuba, Argentina i Brasil. Fins que el 2005 decideix instal·lar-se a Badia, on residirà per gairebé 8 anys, treballant en projectes de desenvolupament humà i conservació ambiental amb joves i famílies d'agricultors tradicionals, acollint i acompanyant voluntaris nacionals i internacionals i construint ponts entre el sector turístic i projectes del tercer sector. El 2009 rep el primer premi d'Espanya de la Fundació Yves Rocher, per ser una de les fundadors de l'ONG brasilera Movimento Mecenas da Vida i la seva contrapart catalana Mecenes dóna Vida La Cellera de Ter, institucions que van treballar juntes per a la conservació ambiental i el desenvolupament humà i socioeconòmic de les famílies d'agricultors tradicionals de l'Àrea de Protecció Ambiental Costa d'Itacaré / Serra Grande, Bahia - Brasil, a través del projecte Turisme CO2 Neutre.
   

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la seva experiència i els nostres serveis, analitzant la navegació en el nostre lloc web. Si continua navegant, vostè està acceptant el seu ús. Veure política